1.Trebate li ih zapravo?
Iako trkači imaju neopisivu potrebu kupiti novi par tenisica čim neki novi ultra-super model dođe u trgovine, to najčešće nije baš nužno. Jedan par tenisica (ovisno o vašoj građi, načinu na koji trčite itd.) može izdržati oko 800 kilometara. Budimo ovdje konzervativni pa zaključimo da ih možete slobodno promijeniti nakon 500 pretrčanih kilometara – sve manje od toga ne svodi se na “moram kupiti nove tenisice” već na “želim kupiti nove tenisice!”. Uostalom, ako možete, zašto ne 🙂

2. jeste li pronator ili supinator?
Svaki trkač trči na svoj način i sile koje djeluju na vaša stopala su različito raspoređene. Svaki bolji dućan sportske opreme trebao bi (naglasak na “trebao”) imati sistem tj. tepih preko kojeg ćete pretrčati i računalo će prema načinu na koji gazite izračunati kakva tenisica bi bila najbolja za vas. Ako ste “neutralni” trkač, možete uzeti tenisice koje želite, no ako ste supinator ili pronator, trebat će vam tenisica namijenjene upravo za vaš tip noge.

3. Po kakvoj podlozi trčite?
Kao što bicikli imaju različite gume za različite podloge, isto tako su klasificirane i tenisice. Ako trčite uglavnom po asfaltu, svaki par će biti dobar… no ako većinu vremena provodite na šljunku, makadamu ili off road stazicama, odaberite tenisice s đonom za takve podloge zbog kvalitetnijeg prijanjanja i gripa za vrijeme trčanja.

4. Koje dužine trčite?
Ako se fokusirate isključivo za duže utrke (polumaratone i maratone) trebat će vam bolje podstavljene tenisice (cushioned, rekli bi englezi), no ako ganjate kraće, 5-kilometarske utrke bolje će vam pasati lakše i fleksibilnije tenisice.

5. Koliko novaca namjeravate potrošiti?
Kod tenisica gotovo uvijek vrijedi pravilo – kol’ko para, tol’ko muzike, što ne znači da ćete nužno morati dići kredit da bi kupili kvalitetne tenisice. Ono na što trebate obratiti pažnju su sniženja, kada tenisice koje su nekada koštale 1000+ kuna tada dođu otprilike pola te cijene. Definitivno izbjegavajte netrkačke tenisice (indoor i slične) jer riskirate ozljedu tamo gdje ju stvarno lako možete izbjeći. Za dodatne informacije o specifičnom modelu posjetite neki od trkačkih foruma na kojima trkači rado seciraju svaki pojedini model… tamo ćete sigurno saznati puno više od onoga što vam je prodavač u dućanu rekao.