Euforija je jed(i)na riječ kojom se može opisati raspoloženje trkača koji će za sedam dana otrčati svoju prvu utrku.

Teško mi se zadnjih dana skoncentrirati na bilo što, a da u misli u nekom trenutku ne ulete fleševi vezani uz stazu, prehranu ili put prema Splitu i natrag. Što ako se prejedem večer prije? Što ako dobijem žulj na petom kilometru? Što ako ću morati na wc na desetom? Tisuću “što ako” i tisuću “nemam pojma”.

Ipak, uzdam se i u malo sreće jer bilo bi jako nefer od svemira da me nakon ovih spartanskih priprema kazni nekom bizarnom glupošću zbog koje bi morao odustati od utrke ili, još gore, prekinuti ju na pola.

Mi ljudi smo zapravo idioti koji iz trideset (da trideset, tristo!) mogućih scenarija, uvijek tipujemo na one najgore. Zapravo, puno je veća šansa da sve završi dobro nego loše.

Budimo objektivni, postoji i šansa da na autobus negdje oko Gospića padne Boeing 747 kojem su svi motori otkazali upravo negdje iznad Zagreba pa se pilot, ugledavši autocestu, pokušao na nju spustiti.

Ili, lako je moguće, da upravo taj dan meteor padne na zemlju, udari u Jadransko more, potopi Split i onda nemaš gdje trčati polumaraton jer ako nema grada, nema ni polumaratona.

Kakav je to trkač koji od obične utrke ne napravi dramu

Dragi čitatelju, siguran sam da si nakon gore pročitanih redova zabrinut za moje mentalno zdravlje, ali uvjeravam te, sve je u redu. To je samo ta euforija koja ima svoje uspone i padove. Nešto kao manična depresija, samo ograničena na kratki vremenski period.

Istinabog, sutra kada krenem s carbloadingom i izbacim ugljikohidrate iz menija, bojim se ne samo za sebe nego i za ljude u mojoj neposrednoj blizini. Već se vidim kako u utorak ujutro otimam nekom djetetu u parku sladoled jer mi je pao šećer. I mrak na oči od gladi.

Znam, sve će biti super, ali kakav je to trkač koji od obične utrke ne napravi dramu? Nikakav. Osim toga, svi vi koji imate u planu pripremiti se za ovo što i ja, kroz neko vrijeme ćete shvatiti o čemu pričam.

Ok, dosta pisanja. Sve ovo zvuči jako kaotično. A ni ova četvrta kava nije pomogla.

Idem dalje surfati. Traženi pojam: koliko pive popiti nakon polumaratona?

Ma ne treba mi Google, znam odgovor.

Puno.

Pozdravljam vas do sljedećeg teksta. Iz Splita.