Savjeta vezanih za trčanje nikad dosta, osobito ako spadate u početnike i upravo namjeravate odraditi svoje prve kilometre. Pratite ovih šest zlatnih savjeta kako bi sve prošlo što bezbolnije.

1. Trčite i hodajte

Svi koji tek kreću trčati imaju velika očekivanja. Koliko ću uspjeti pretrčati? Koliko brzo? I to je zapravo prva greška jer je to sve apsolutno nebitno.

U početku zanemarite i kilometražu i vrijeme. Kombinirajte trčanje i hodanje, makar to bila minuta trčanja za minutu hodanja. Tako ćete dopustiti svom tijelu da se adaptira na nove napore koje ste za njega predvidjeli u mjesecima koji dolaze.

2. Nemojte krenuti prebrzo

Ovo je zapravo nastavak točke 1. Ako krenete prebrzo, dogodit će se dvije stvari – postoji mogućnost da zaradite neku ozljedu i, što je još gore, izgubite motivaciju za nastavkom treniranja. Polako, umjereno, strpljivo.

Zapamtite dobru staru poslovicu da u trčanju nema prečica.

3. Odmarajte se

“Too much, too soon.” izreka je kojom se opisuju trkačke ozljede nastale zbog loše planiranog, odnosno prebrzog početka treniranja. Odmor je u trčanju jednako važan kao i trening. Ne morate trčati svaki dan po dva puta na početku vaše trkačke karijere. Tri treninga tjedno bit će za početak više nego dovoljno.

Ako baš nemate mira, šetajte, planinarite, ali nemojte si nabaciti trening plan koji bi i ultramaratoncima bio pretežak. Despacito i rezultati će doći.

4. Trčite polako, kratkim koracima

Bez obzira na vašu tjelesnu građu, nemojte “grabiti” nogama dok trčite. Držite se uspravno, dišite pravilno, trčite polako i neka vam kretanje bude prirodno. Ako krenete raditi korake koji nisu prirodni vašoj visini / težini, brzo ćete se umoriti ili možda čak i ozlijediti. Trčite i uživajte.

5. Odaberite pravu podlogu

Većina ljudi ne voli asfalt, no većina utrka upravo se na njemu održava. Ako nemate aspiracija prema natjecanjima i trčite samo za svoj gušt, odaberite neki šljunak ili tartan jer je takva podloga puno manje stresna za zglobove.

Ako se ipak pripremate za neki cestovni polumaraton ili maraton, kombinirajte treninge s tvrdom podlogom, ali odaberite prave tenisice jer to može biti sva razlika između osobnog rekorda i tri mjeseca mirovanja zbog ozljede.

6. Dodatno vježbajte uz trčanje

Trčanjem stječete kondiciju, jačate određene skupine mišića i poboljšavate vašu cirkulaciju. Ne zaboravite da trčanjem ponavljate iste pokrete cijelo vrijeme i time slabite mišiće koji nisu direktno uključeni u trčanje.

Vježbe snage, koji sat tjedno u teretani i core vježbe (vježbe za leđne i trbušne mišiće) uvelike će vam pomoći da se osjećate bolje i (p)ostanete pravi trkač.