Temperatura je vječiti problem svakog trkača rekreativca – ili je prehladno i bojimo se da nam se naša osjetljiva pluća ne smrznu ili je pretoplo pa strahujemo od infarkta na petom kilometru.

Zapravo, kad bi gledali koliko dana u godini je idealno za trčanje, imali bi ih manje nego što ih ima NASA za lansiranje Space Shuttlea (dok su ih još lansirali), no sve se na kraju svodi na to kako se mi obučemo na trčanje.

I tu prečesto griješimo.

Trkač početnik obući će se tako da mu na početku treninga bude ugodno, što samo znači da će mu nakon prvog kilometra barem dva sloja odjeće biti previše i onda će ih vezati oko struka, nositi u ruci ili zamoliti trenera da mu ih pridrži sljedećih sat vremena.

Zato budite pametni i obucite se kao da je 10 stupnjeva toplije nego trenutna temperatura vani – bit će vam malo hladnjikavo na početku ali ćete biti sretni već nakon 10 minuta trčanja kada se dovedete na radnu temperaturu.

I to sve funkcionira po zimi, no kad dođe ljeto već na početku treninga izgulili bi kožu sa sebe koliko vam je vruće. S obzirom na to da zakon kaže nešto o minimalnoj količini odjeće koju smijete nositi prije nego vas gospoda u plavom privedu zbog vrijeđanja morala drugih građana, gađajte da na sebi imate minimalno odjeće koja će još uvijek biti u zakonskim okvirima.