Ako ste se ikada pripremali za polumaraton ili maraton, velike su šanse da ste se susreli s pojmom iz naslova.

Carboloading je najčešće prezentiran kao ‘pražnjenje’ i ‘punjenje’ organizma ugljikohidratima prije utrke na način da u tjednu prije utrke prva tri dana potpuno apstinirate od njih, a zatim ih nemilice unosite u sebe do dan prije starta.

Ova metoda dovela je do raznih zanimljivih priča u kojima su trkači pitali što je sa srijedom kada prestane ‘pražnjenje’ – može li se odmah iza ponoći na četvrtak početi jesti ili treba pričekati jutro.

Ukratko – ova metoda je zastarjela i dokazano ne pridonosi stvaranje veće zalihe glikogena u jetri. Da biste se kvalitetno napunili energijom za utrku potrebno je nekoliko dana prije neznatno povećati unos UH u odnosu na vašu regularnu prehranu (30-60 grama po satu, ovisno o vašoj masi i vrsti utrke za koju se spremate) i bit ćete spremni za utrku kao saveznički vojnik 1945.

Sve osim toga spada u prežderavanje od kojeg će koristi imati samo naslage masnog tkiva na vašem trbuhu i bedrima koje će se veselo popunjavati dok vi mažete treći tanjur špageta a-la Carbonara tu večer.