Ako se spremate na polumaratonsku ili dužu utrku, treninzi dužine nešto su bez čega nećete moći osigurati dovoljno kondicije da od starta do cilja vrijeme provedete trčeći.

Najbolje što vam se može dogoditi ako na dugu utrku dođete nepripremljeni jest serijsko hodanje od desetog kilometra nadalje, a najgore da pokupite neku ozljedu.

Naravno, mnogi od vas reći će – pa nije mi problem prehodati pola utrke, ali to poteže dva nova pitanja – koja je svrha utrkivanja na dugačkim utrkama ako na njima hodate i, puno bitnije, zar stvarno želite računati u zadnjim kilometrima hoće li vam organizator zatvoriti ciljnu liniju zbog prekoračenja limita ili ne? Naravno da ne.

Treninge dužine zato odradite prema savjetima svojih trenera ili iskusnih kolega trkača, ali računajte da ćete ih odraditi puno sporije nego što se ganjate na utrci od 5 kilometara – i to čak minutu do dvije sporije po kilometru.

Prebačeno u konkretne brojke, to bi značilo da ako možete stisnuti 5 minuta po kilometru na petici, ako radite trening od 20+ kilometara vaš tempo bit će iznad 6 minuta po kilometru, pa sve do 7, ovisno o terenu i vremenu.

Iznimka, kojih uvijek ima, su jako vrući dani kada ćete tempo prilagoditi količini vode koju nosite sa sobom jer bez nje nećete odraditi ni pet kilometara prije neslavnog odustajanja.