Nažalost, za sljedeću utrku neće biti dovoljno uplatiti startninu, živjeti na slavi rezultata s Noćnog maratona i čekati da startni pištolj označi početak još jedne avanture. Za sve one koji žele nadograditi svoj rezultat, donosimo par korisnih savjeta – kako se pripremiti za sljedeću utrku?

Uzmite si minutu, „prolistajte“ virtualne stranice i za čas ćete shvatiti da trčanje nije proces od utrke do utrke. Ako ste previše lijeni za to, moždani trikovi koje ćemo vam predstaviti u ovom tekstu svakako vam mogu pomoći u daljnjim kilometrima, bilo rekreativnim ili natjecateljskim.

Najprije, maknite taj sat sa zapešća. Već ste postali ovisni o toj štoperici, zar ne? Više niti ne čujete otkucaje svojega srca, zanemarujete dužinu koraka, ne pratite doskoke… Vrijeme je da osluškujete svoje tijelo, a ne sat. Za psihičko, ali i fizičko zdravlje nekad je dobro otrčati i rutu koja nije zadana i koja nema cilj. Također, ostavite svoje „gorivo“ kod kuće. Pogotovo ako trčite manje distance – voda vam može biti dodatni uteg, a konstantna hidratacija može imati suprotan efekt od očekivanog na vašu izvedbu.

Ako vam ovi savjeti zvuče previše ekstremno i daleko od onoga na što ste navikli, postoje i jednostavniji trikovi kako se bolje pripremiti za sljedeću utrku. Naime, počnite trčati na vrijeme, a ne distancu. Ako vam je sljedeća utrka 10 kilometara, nemojte forsirati tijelo i trčati navedenu distancu, već se fokusirajte na to da trčite onoliko vremena koliko bi vam inače trebalo za tu udaljenost. Odaberite svoj lagani tempo i osluškujte kako vaše tijelo reagira. Kada se uspijete opustiti i ne brinuti o kilometraži vrijeme je da si organizirate i probnu utrku. Kada probudite tijelo i pripremite se za napore – vremenske i kilometarske – tek tada možete očekivati rezultate na kojima će vam zavidjeti brojne kolege.