Nakon nekoliko tjedana aktivnog bavljenja trčanjem, polako počinjemo vjerovati kako smo se „zarazili“ ovisnošću koje ćemo se teško riješiti. Iako nam se tada čini kompliciranije odmoriti se nego li istrčati dobar trening – stvarnost je potpuno drugačija. Oslanjanjem isključivo na snagu volje nećemo se usrećiti, jer svačija volja poznaje granice. Jednom kada odlučnost padne – nakon upale mišića, osjećaja fizičke nemoći, nedostatka slobodnog vremena itd. – snaga volje će nestati u hipu.

Zato smo mi tu, da vam ponudimo par savjeta, kako da od trčanja napravite naviku i onda kada se ne osjećate najbolje i kada snaga volje nije na vrhuncu.

Napravite plan trčanja – vlastiti i personalizirani. Svaka navika sastoji se od skupine obilježja, nagrada i rutina. Započeti trening u točno određenom vremenu, a odmah nakon trčanja priuštite si nešto što istinski volite – vrući tuš, smoothie, ili čak čokoladu. Važno je da mozak asocira vježbanje s nagradom.

Ulažite u svoju opremu – kupite si kvalitetne tenisice, majice, znojnike, čarape… Sve što vam može dobro doći. Poznata je činjenica da kada uložite u nešto – teže se od toga odvojiti. Također, od esencijalnog je značaja da vam oprema pomaže, a ne suprotno. Bilo bi tragično, ako biste morali preskakati treninge zbog neudobnih tenisica ili preuskih hlačica.

Naučite trčati sami – Nemojte tražiti društvo. Prvi i najvažniji korak je da ne ovisite od ničije volje, tempa ili rasporeda. Kada počnete uživati u trenucima koje imate samo za sebe, postat ćete pravi rutinerski trkač.

Hvalite se na sva zvona – Zapamtite, ovo je pod „mus“ za svakog trkača! Ako niste spremni pričati o svojim trkačkim uspjesima, onda niste niti spremni za razvijanje ove zdrave navike. 🙂