Ovo je osnovno pravilo svih priprema – ako želite trčati 10k na tempu 5 min/km, morate odraditi određeni broj treninga na toj brzini.

“Trkači se najbolje pripremaju kada treniraju u tempu i uvjetima sličnim utrci za koju se spremaju” – Dr. Ann Snyder, direktorica u laboratoriju sveučilišta u Wisconsinu.

Ovome treba pridodati još jednu stvar – osim uvjeta i tempa, bitno je i vrijeme kada trčite. Ako se pripremate za utrku koja se, kao i većina drugih, održava ujutro, bitno je da vam barem jedan trening tjedno (najbolje vikend) padne točno u doba dana kad je start utrke. Ako se kojim slučajem pripremate za noćnu utrku, trening odradite u mračno doba.

S druge strane, ako je vaš cilj noćni maraton u arktičkom pojasu za vrijeme polarnog dana, ništa vas neće moći pripremiti za noćno trčanje po danu – tu sve teorije padaju u vodu i vjerojatno će vam biti teško.

Iznimka – teško ćete moći oponašati idealne uvjete utrke ako je vaš cilj dugačka utrka poput maratona. U tom slučaju odradite nešto kraći trening u malo bržem tempu kako biste se uspjeli oporaviti i biti spremni da date svojih 110% na utrci.