U trkačkim krugovima kruži neka legenda da prije polumaratona ili maratona morate tu udaljenost istrčati na treningu – što nije istina.

Naravno, nitko vas ne sprječava da na treningu simulirate cijelu dužinu utrke, ali zlatno pravilo priprema za neku utrku jest to da prije nje odradite 80-90% dužine u tempu kojim namjeravate trčati utrku i to će biti dovoljno da vaš treninzima izmučeni mozak shvati da možete dohvatiti i onih preostalih 10-20%.

U trenerskim krugovima također nema konsenzusa na ovu temu, tako da neki preporučuju da se udaljenosti i prebace u odnosu na ciljanu dužinu, no istraživanja su pokazala (a ona su uvijek točna) da se već prema rezultatu utrke na 5 km može prognozirati polumaratonsko vrijeme ako se za tu utrku pripremate. Zato nije teško povući paralelu i zaključiti da je „skoro“ cijela dužina treninga dovoljna da vidite kakvi ćete biti nakon što na vašoj najdražoj utrci napokon opali startni pištolj.

Ne zaboravite još jednu stvar – tempo koji vam se za vrijeme treninga može učiniti suludo teškim, na utrci će vam biti puno lakši. Ne znamo točno što se događa s ljudskim tijelom i mozgom kada krene utrka, ali činjenica je da su trkači puno učinkovitiji kad ganjaju vrijeme na utrci, nego kada peglaju trening.

Možda neko istraživanje istraži i taj fenomen.

Ako se to dogodi, svakako ćemo vam prenijeti rezultate.