Brzo trčanje, loše tenisice, nepravilna stopala i nekvalitetne čarape… možda niste znali, ali neugodni i bolni žuljevi nastaju upravo kada se tijekom vježbanja poklopi nekoliko navedenih faktora.

Odlučili ste se ozbiljno pripremiti za noćni maraton, kupili ste novu trkačku opremu, pravilno se hranite, istežete i ne vidite što vas može zaustaviti. Oprez! Žuljevi ne mare za vašu brigu, za razne kreme, pudere i gelove. Kada jednom dođu teško ih se riješiti, a brojni trkači izgube motiv za trčanjem kada vide u kakve su se probleme doveli.

Sve što pojačava trenje može stvoriti žulj, dok toplina i vlaga služe kao pravi katalizatori. Žuljevi napadaju brojne trkače i nikada ih ne treba zanemariti, jer se lako mogu inficirati i prouzročiti cijeli niz novih problema.

Možda to nikad niste pomislili, ali čarape su izrazito važne kada je u pitanju prevencija nastanka žuljeva. Ispravne i kvalitetne čarape pružaju dodatnu potporu, sprječavanju vlaženje stopala i smanjuju trenje koje dovodi do nastanka žuljeva. Mnogi stručnjaci savjetuju da je najbolje kloniti se pamučnih čarapa, koje upijaju znoj i vlagu. Umjesto njih najbolje se odlučiti za sintetičke, prozračnije čarape koje odvlače vlagu od stopala i time na najbolji način preveniraju nastanak žuljeva.