Istraživanja (koja su uvijek točna) dokazala su da je za dobar i kvalitetan trening potrebno malo šarati između raznih disciplina, a ne držati se jedne te iste ture i kilometraže svaki dan.

Pojednostavljeno, to bi značilo da ako spremate neku dugu utrku, nije dovoljno samo štancati sulude kilometre iz dana u dan, već povremeno rutinu razbiti nekim drugim aerobnim i/ili anaerobnim sportom – bicikliranjem, planinarenjem, vježbama trbuha i leđa (core) i slično.

Ta promjena bit će dobra iz dva razloga – poslužit će vam kao odličan način da malo razbucate uobičajeni ritam treninga i učinite tjedan zanimljivijim i, što je neusporedivo bitnije, da ojačate mišiće koje inače ne koristite toliko dok trčite.

Tako će vam bicikliranje i planinarenje pomoći da ojačate kvadricepse, dok će vam core vježbe ojačati mišiće leđa i trbuha – ne zaboravite da i ovi mišići itekako sudjeluju u vašoj utrci i pridonose vašoj formi i držanju za vrijeme trčanja.

Zato slobodno u srijedu umjesto na nasip ili kamo već idete trčati, sjednite na bicikl i odvalite 40-ak kilometara po lokalnim cesticama – nećete imati onaj dobro poznati osjećaj umora koji vas pomete nakon trkačkog treninga, ali vjerujte nam da ćete biti dobro oznojeni.

A možda dobijete i muskulfiber dan kasnije, čisto da se prisjetite svojih trkačkih početaka…