Samo 20% populacije drži se svoje novogodišnje odluke. Zašto ih je tako lako prekršiti i kako pronaći motivaciju za promjenu, pročitajte u članku.

Eto nas opet u dijelu godine kada se kunemo u sve što nam je drago da ćemo od 1.1. puno toga promijeniti. Pušači će prestati pušiti, pivopije će smanjiti konzumaciju hmeljnog nektara. Oni s viškom kila će krenuti na dijetu, a oni koji trče će poskidati sve osobne rekorde koji postoje.

I tako to bude sve do sredine siječnja kada odluke počnu neslavno propadati, a mi se kunemo da će od prvog veljače biti drugačije. Ili ako ne tada, onda od ljeta. Ili jeseni…

Novogodišnje odluke postale su predmetom sprdnje otprilike onoliko koliko je postao izraz “od ponedjeljka počinjem vježbati/manje jesti/biti odgovorniji” itd. Jadan ponedjeljak! Kao da ga i ovako dovoljno ne mrzimo, sad je još kriv što uvijek moramo imati neki cilj koji nikada nećemo ispuniti.

Osim toga, statistika je tu neumoljiva. 80% odluka koje odgađamo za početak nove godine ili ponedjeljka unaprijed je osuđeno na propast. Znanstvenici (njemački) kažu da promjena treba početi odmah. Odgađanje je samo znak da nismo dovoljno motivirani i/ili spremni za njeno provođenje.

Srušite dva mita odjednom!

I što sad napraviti? U redu, danas je četvrtak, stara godina je u subotu. U nedjelju se odmarate jer ste slavili ulazak u ovu divnu 2017. koja od 2016. valjda niti ne može biti gora. I eto nam ponedjeljka!

Čekaj, ponedjeljak i još početak godine?

Da! Poklopilo se da svojom odlukom o promjeni dođete u poziciju srušiti dva mita odjednom i dokazati da vas čak niti ovaj čudni kozmički slučaj ne može spriječiti u namjeri da u 2017. uđete sa svojim novim, boljim Ja.

Nećemo vas sada ovdje gnjaviti popisom stvari koje bi mogli ili trebali promijeniti jer je taj popis uvijek isti (kile, vježba, više kava s prijateljima, manje posla). Možemo vam reći da će i skroz mala promjena biti dovoljna da ljeto koje će s apsolutnom sigurnošću stići kroz nekih pola godine, dočekate sretniji, boljeg zdravlja i kondicije.

Male odluke, veliki rezultati

Neka to bude malo više šetnje svaki dan. Hodajte 15 minuta po kvartu do vaše omiljene birtije, popijte kavu (izbacite jednu vrećicu šećera ako stavljate dvije u kavu) i vratite se pješke doma. Ako jedete puno slatkog, nemojte ga potpuno izbaciti jer ćete za dva tjedna izjesti kilu napolitanki poradi apstinencijske krize, nego ga smanjite. Ovo se odnosi i na pivo i na vino. Smanjite na pola i već ste napravili posao.

Jedino čega bi bilo dobro ostaviti se u potpunosti su cigarete. Pušači znaju koliko je to teško pa probajte ili preći na elektroničku varijantu istih ili (najbolje) potpuno izbaciti tu lošu naviku iz života.

Baby steps. Ako ćete se od svega ovoga pridržavati barem jedne natuknice, napravili ste korak naprijed. Ne zaboravite – što radikalnije vaše odluke o promjeni bile, to će vam teže biti držati ih se na duge staze.

Ovako postepeno možda izdržite cijelu godinu i dočekate proslavu 2018. sa istrčanim polumaratonom koji vam je nekako spontano došao nakon što ste hodanje s početka godine pretvorili u trčanje, pa trčanje u treniranje…

Možda se svrstate u onih mizernih 20% populacije koji održe novogodišnje obećanje.

Nećete znati ako ne probate.