Čak i kada osjećamo da možemo istrčati maraton, postoje dani kada je teško istrčati i kratku jutarnju trasu. Koji je uzrok tome? Nije da odjedanput izađemo iz forme, zar ne? Nikako. Dakle, što je to onda što nas tjera da odustanemo od nekih utrka kada smatramo da smo u top formi?

Svaki trkač može doživjeti loš dan. Oni iskusniji znaju da osjećaj „udaranja u zid“ može doći na svakoj dužoj utrci. I to nije urbana legenda. Istraživanja su pokazala da se gubitak energije javlja kada tijelo potroši zalihe glikogena u jetri i mišićima, što rezultira naglim osjećajem umora. Najveći fizički krivci za to su upravo pretreniranost ili niska razina šećera u krvi.

Da biste spriječili „izgaranje“, najbolja strategija je vraćanje na prvotne trening-rutine. Ponavljanje istih distanci npr. dva tjedna zaredom može biti iznimno korisno jer vas može natjerati da si nepotrebno ne dodajete kilometražu i zadajete teže vježbe, što može biti kobno i psihički i fizički.

kako biste riješili problem nisku razine šećera u krvi, probajte sat vremena prije utrke jesti obroke bazirane na ugljikohidratima, što će sigurno povećati vašu izvedbu. Naravno, postoje i mentalni razlozi „izgaranja“, no o njima ćemo vas upoznati nekom drugom prilikom.