Ne sjećate se kada ste zadnji puta otišli na opušteno rekreativno trčanje? Razlog tomu, osim toga što se još niste počeli baviti rekreativnim trčanjem, može biti i slabije pamćenje koje uzrokuje povećana tjelesna neaktivnost.

Znanstvenici s Harvard Medical Schoola istražili su uzroke slabije koncentracije i lošijeg pamćenja kod odraslih osoba te su došli do zanimljivog rješenja – trčanjem možemo stimulirati mozak što u konačnici dovodi do povećanja cjelokupne mentalne sposobnosti.

Navedeno je istraživanje pokazalo da tjelesna aktivnost u srednjoj dobi smanjuje izglede za razvoj blagog kognitivnog poremećaja za 39 posto, koji u starijoj dobi može uzrokovati i Alzheimerovu bolest.

Druga istraživanja također sugeriraju na blagotvorno djelovanje trčanja na moždane funkcije odraslih osoba, posebno na kognitivne procese kao što su planiranje, organiziranje i širenje radne memorije.

Čak i onda kada zbog sjedilačkog načina života ne možete planirati dugoročne tjelesne aktivnosti, jednostavno polusatno trčanje može pozitivno djelovati na vaše mentalne sposobnosti. Nemojte zaboraviti – sada je pravi trenutak za prvi „trkački“ korak!