Koliko hladno je prehladno za trčanje?

Evo nam još jedne teme koja nam grije rasprave u ovim hladnim danima i, kao u većini slučajeva, dijeli nas u skupine od kojih svaka ima neku svoju teoriju.

Da vidimo što po tom pitanju kažu stručnjaci.

Trčanje zimi, naročito kad upeku oni ozbiljni minusi postaje stvar prestiža – oni koji odrađuju treninge bez obzira koliko se temperatura spustila ispod nule redovito se hvale kako su oni hardcore trkači kojima ni ove ekstremne temperature ne smetaju, no pitanje je koliko su takvi treninzi korisni za zdravlje i čine li nas otpornijima ili im treba pristupati oprezno?

Trening vani ili na traci?

Naravno, gore navedeni će zastupati teoriju da trening treba odraditi vani ali nije sve baš crno-bijelo. Ronnie Carda, trenerica sveučilišta Wisconsin-Madison tvrdi da u normalnim uvjetima nije problem održavati ujednačeni tempo prilikom treninga dok je pri niskim temperaturama i poledici naš tempo vrlo često sporiji i samim time ponekad nas čini nedovoljno “zagrijanima” za trening koji se spremamo odraditi. Tome pridonosi onaj subjektivni osjećaj da “idete sporije, a brzo se umarate” čemu je uzrok nepravilan korak po skliskoj podlozi i vjetar koji često radi probleme i onim najiskusnijim trkačima.

Ronni Carda stoga savjetuje – trčite male krugove po kvartu i budite blizu kuće u slučaj da vam se dogodi da se poskliznete ili nenadano smočite prilikom treninga, što na minus-temperaturama vrlo brzo može dovesti do neugodnih ozeblina.

Osim toga, Stephen Heally, trkač i liječnik iz New Yorka, naglašava da je osjećaj boli na niskim temperaturama manji što može dovesti do toga da neku ozljedu ne registrirate i jednostavno ju pretrčite, odnosno da vam se stara ozljeda vratila bez da ste to primjetili. Zaključuje da bi treninge na temperaturama ispod nule trebalo ograničiti na maksimalno 30 minuta kako bi se umanjile moguće neugodne posljedice inače ugodne aktivnosti.

Oprema

Kao i uvijek, slojetivost je ključna riječ. Ako već radite treninge na ekstremno niskim temperaturama bitno je da na sebi imate base layer kao prvi sloj, odnosno usku dryfit majicu koja će vas grijati, a opet biti prozračna. Na nju je potrebno naredati nekoliko slojeva, ovisno o kojim temperaturama se radi.

Ali lako za slojevitost, to već svi znamo… ono što mnogi ne znaju jest da neke tenisice na niskim temperaturama gube sposobnost apsorpcije udaraca i povećavaju mogućnost ozljeđivanja tijekom treninga. Ne bi bilo loše da se prije kupnje tenisica koje ćete koristiti zimi savjetujete s kolegama i potražite informacije na internetu kako bi pronašli par koji ima đon predviđen za tabananje na niskim temperaturama.

Lokacija

Osim u biznisu, bitna je i u trčanju. Ako izlazite van, birajte mjesta koja nisu na vjetrometini jer će vjetar, kako smo već napisali, otežati svaki trening i još dodatno povećati osjećah hladnoće. Ako radite kružni trening po vjetrovitom vremenu, kako god trčali, u jednom trenutku će vam vjetar biti u prsa što će vas usporavati. U tom slučaju namjestite krug tako da vam prvi dio treninga bude s vjetrom u leđa dok se ne ugrijete, a onda kasnije slijedi borba…

Znači zaključak je da hladnoća itekako ima veze s treninzima i ne treba glumiti frajera na ekstremno niskim temperaturama i vrtiti sumanute dužine samo da bi kasnije frendovima na pivi mogli reći kako ste vi otporan trkač – kroz koji mjesec vam se to kaskaderstvo možda vrati u obliku neke ozljede koja vam je tinjala dok ste vi veselo prkosili minusima umjesto da ste treninge prilagodili uvjetima i eventualno ih odradili na traci u zatvorenom.

A za sve one koji smatraju da se nije moguće pripremiti za maraton u zatvorenom, podsjećamo da je atletičarka Crhistine Clark s Alaske 2000. godine istrčala maraton u vremenu 2:33:31 pripremajući se skoro isključivo na – traci za trčanje 🙂

izvor: www.runnersworld.com

There are no reviews yet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *Start typing and press Enter to search