Svaki početak je težak. No vrlo brzo ćete naučiti da one muke koje mislite da samo vi prolazite, zapravo prolaze i svi ostali početnici u svijetu trčanja.

Sindrom “bolne slezene”

Koja zapravo to i nije. Znanstvenici se slažu da se ovdje radi o bolnoj dijafragmi koju osjećate zbog kombinacije više razloga, a najčešće zbog loše prehrane netom prije treninga.

Probajte se držati pravila da 4 sata prije treninga ne jedete ništa teško (masno), a dva sata prije apsolutno ništa osim nešto malo voća (banana je dobar izbor).

Probavni problemi

Nema trkača početnika koji nije barem na jednom treningu osjetio neodoljivu potrebu da upravo na drugom kilometru potraži obližnji WC. Kao i u gore napisanim redovima, najbitnija stvar što se tiče ovog problema je također timing.

Ako želite odraditi kvalitetan trening, dođite na njega sa što manje stvari u želucu. Ako ste 10 minuta prije treninga maznuli velike ćevape s puno luka, očekujte ih u povratnoj putanji vrlo brzo.

Muskulfiber

Kakav bi to bio trening bez kvalitetnog muskulfibera? Bolovi u mišićima su normalni i samo su dokaz da ste odradili fizičku aktivnost nakon dugo pauze.

Normalan muskulfiber traje do tri dana i nakon toga ste spremni za nove pobjede. Ako vam se bolovi produže na tjedan ili više dana, konzultirajte se s liječnikom da možda ipak niste usput pokupili neku ozljedu.

Problemi s disanjem

Jedno od najčešćih pitanja novih trkača je kako disati. Na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor. Ako imate problema s disanjem kod relativno nezahtjevnih treninga, možda ne bi bilo loše da poradite na tehnici disanja.

Za vrijeme trčanja skoncentrirajte se da vam udisaji budu dovoljno duboki, a izdisaji vremenski nešto kraći. Brojanje koraka i sinkronizacija kada treba doći koji udisaj ili izdisaj također pomaže nekim trkačima.

Poteškoće sa spavanjem

Iako se kosi s normalnom logikom, nakon trčanja lako možete imati problema sa spavanjem, što se posebno odnosi na vas koji treninge odrađujete kasnije navečer. Razlog ovome je vrlo jednostavan. Vaše tijelo još satima nakon fizičke aktivnosti radi, što se naziva i afterburn effect koji vam onemogućava da se opustite i zaspite.

Taj problem možete riješiti na dva načina – ili pomaknite treninge malo ranije ili nemojte ni pokušavati zaspati nego gledajte neku dobru seriju do 3 ujutro. Dobro, imat ćete problema s ustajanjem na posao sutradan, ali to je sad već neka druga tema.

Bolovi u leđima

Vjerovali ili ne, ovo se jako često događa, a zna se i zašto. Leđa su centralni dio vašeg tijela koje trpi veliki stres prilikom treninga – apsorbira vaše udarce, koordinira pokrete i u kombinaciji s lošim držanjem i spuštenim ramenima trpi ogroman napor.

Pomoći si možete tako da osim redovitih treninga odrađujete i tzv. core vježbe koje će ojačati vaš trbušni zid i donje leđne mišiće i vremenom vas ispraviti te učiniti vaš trkački stil takvim da će vam se svi prolaznici uz stazu diviti.