Svakom sportašu san je važan jednako kao i način prehrane ili plan treninga. Varanje na spavanju može uzrokovati gubitak koncentracije, narušiti apetit, uzrokovati razdražljivost i na kraju krajeva – negativno utjecati na vaše trčanje.

Jedan od najvažnijih načina na koji san može pomoći vašem trčanju je ponovna apsorpcija vode. Naime, tijekom sna bubrezi uravnotežuju vodu, natrij i druge elektrolite, a bez dovoljno vode koja se apsorbira upravo u snu, bubrezi ne mogu ispravno obaviti svoj posao. Proces apsorpcije vode je ključan u ljetnim mjesecima, no može nam biti iznimno koristan i kada zahladi.

Osim što ćete se osjećati bolje, u snu vaše tijelo popravlja i regenerira oštećeno tkivo, te gradi kosti i mišiće kako bi bili spremni za sljedeći trening, pogotovo ako ste trkač na “duge pruge”. Naime, tijekom dubljih faza sna oslobađa se ljudski hormon rasta (HGH), koji ima mogućnost obnavljanja oštećenog tkiva, te nam pomaže u pretvaranju masti u “gorivo” i čuva naše kosti jakima.

Gledano iz šire perspektive, dovoljno sna podešava tijelo na bolju razinu, poboljšava koncentraciju i pomaže pri lakšem strateškom pripremanju za trening ili utrku. Zato sljedeći put razmislite kada ćete si dan organizirati tako da ostavite malo prostora za snove i pomaknite tu budilicu barem za još pola sata. 🙂