Trčanje maratona postalo je novi način pronalaženja „neutabanih“ i egzotičnih staza koje u drugim okolnostima sigurno ne biste obišli, možda čak niti kao turisti. Ovdje vam donosimo neke od najzanimljivijih svjetskih ruta, za koje se sigurno isplati odvojiti puno vremena, novaca i treninga.

Mt. Everest

Kada ste ugledali sliku trkača na “Everest marathonu” vjerojatno ste pomislili da se radi o fotomontaži. Međutim, istina je puno egzotičnija od vaših prvotnih misli. Naime, „Everest maraton“ je najviši svjetski maraton, čiji ćete start iskusit 5.000 metara iznad razine mora. Srećom, staza ne ide prema vrhu, nego se spušta prema cilju koji se nalazi na razini od oko 3.000 metara. Trkači na ovaj maraton dolaze mjesec dana prije utrke radi aklimatizacije, ali i privikavanje na trčanje po snijegu i ledu. Fantastičan doživljaj za koji se sigurno isplati dugogodišnje treniranje i planiranje.

Sjeverni pol

Nikako da „zatopli“ na našoj listi. Još jedna egzotična utrka koja nas vodi u hladne krajeve i temperature od oko -30°C. Osim što ćete otrčati maraton, ova utrka omogućuje svakom trkaču da se pretvori u arktičkog osvajača, što sigurno nije mala stvar. Odvojite desetak plaća sa strane i jednako toliko mjeseci treniranja i prilagođavanja i postanite heroj nacije.

Veliki kineski zid

Možda neće biti jednostavno zadržati misli daleko od 5,164 stepenica koje morate pregaziti kako biste došli do cilja, ali povijesni i prekrasni Kineski zid napravit će sve od sebe da odvrati vaše misli od činjenice da ste se prihvatili vremenski najduljeg maratona na svijetu.

Prirodni rezervat Entabeni

Trčanje kroz „zemlju lavova“ možda i nije najpametnija odluka, ali je savršena prilika za obaranje rekorda, možda i svjetskog – ako vas uhvati panika. Šalu na stranu, organizatori garantiraju sigurnost svakom natjecatelju, a nosorozi, žirafe, lavovi i antilope od zaštićene divljači taj dan postaju fantastična publika i potpora. Samo pripazite da ne skrenete sa staze.