Imamo savjete za sve trkačke scenarije pa čak i za onaj najgori – zima je prošla, utrku ste odavno prijavili, ali se niste pripremili.

Stiže nam proljeće (barem kalendarski), a s njim i trkačka sezona prepuna prekrasnih trkačkih događaja od kojih ste se sigurno na neke već i prijavili.

I to je super.

No problem nastane kada zaključite da je zima prošla, a vi niste trenirali kako ste planirali. Utrka u Berlinu je uplaćena, avionske karte kupljene, smještaj rezerviran. Kako sada odustati? Nikako. Zato vam donosimo par savjeta kako početi i završiti utrku za koju niste najbolje trenirali.

Zaboravite (na) sat

Kao prvo, ostavite sat kod kuće. Već sam odlazak na utrku za koju niste sigurni imate li dovoljno snage pretrčati, dovoljan je stres sam po sebi. Zadnje što vam treba je “nešto” na ruci što će vas stalno podsjećati da ne držite vaš uobičajeni tempo. Zaboravite GPS. Trčite po guštu i mjerenje vremena ostavite za neku drugu priliku.

Obucite se kao banana!

Na većini svjetskih utrka kostimizirani trkači najveća su atrakcija. Djeca im se vesele, odrasli im se smiju i svi skupa im navijaju. Naravno da nije bitno koliko brzo banana trči. Tko je još vidio mjeriti banani vrijeme! Tako i ako završite half za 3 sata, svi će vam i dalje pljeskati.

Trčite polaaakooo!

Znate onaj vaš najsporiji pace koji ste nekada trčali? E, skinite još minutu po kilometru s njega. Neka vas prelaze djeca, kokoši, gliste, boli vas briga. Kad vam bude najteže, posegnite za starom budističkom metodom opuštanja i postizanja zena – zamišljajte pizzu i pivu koji vas čekaju u cilju. Pomaže. Isprobali smo.

Ne mašite navijačima

Da, to je kul i želite se nekako odužiti ljudima koji vam sa strane strpljivo mašu i lupetaju raznim udaraljkama. I to je u redu. Ali u slučaju kada vam je svaki atom snage bitan, čuvajte ih za zadnju četvrtinu utrke kada će vam trebati. Kad uđete u cilj i popijete okrepu, mašite dok vam ruke ne otpadnu.

Ne odustajte!

Vrijeme je da shvatite da nije sramota hodati za vrijeme utrke. Par desetaka metara šetnje može vam jako puno značiti, a u rezultatskom smislu to će biti svega nekoliko sekundi. Što na kraju nije ni bitno jer smo već zaključili da vam u ovom slučaju rezultat ne treba predstavljati nikakvo opterećenje. Jedini uvjet je da hodate relativno pravocrtno i u smjeru cilja. Nema smisla da završite u nekom kukuruzištu sa strane ceste.

Jedite i pijte

Vaše nepripremljeno izmučeno tijelo bit će vam zahvalno za poneki zalogaj i gutljaj tijekom utrke. To, naravno, ne znači da na prvoj okrepi zasjednete i smažete tacnu napolitanki. To dolazi kasnije.

Pronađite prijatelja

Koji je isto tako nepripremljen kao vi i iskoristite to vrijeme da kvalitetno psujete dugačku zimu, svu onu bljuzgu zbog koje niste trčali i 5 kila koje su na vama još od Božića. Jamranje je fora, ali jamranje u društvu je poseban doživljaj.

Zabavite se!

Što je sada lakše reći nego sprovesti u djelo za vrijeme utrke. No unatoč vašoj iscrpljenosti i muci, sjetite se zašto ste se prijavili na tu utrku. Probajte upiti što više atmosfere i cijenite činjenicu da je oko vas stotine ljudi koji vas bodre. Rijetko ćete se naći u sličnoj situaciji osim ako niste zvijezda prve hrvatske nogometne lige. Zapravo ne. Oni ni nemaju nikoga na tribinama.

Napravite to opet

Šalimo se. Nemojte se sljedeći put šaliti i prepuštati slučaju. Lijepo trenirajte kako spada i slobodno zaobiđite ovakve polumotivacijske tekstove.

Sretno!