Ako pratite „istraživanja“ koja su „potvrdili znanstvenici“ onda sigurno znate da nikada niste prestari za trčanje! Mi ćemo vam reći i zašto.

Sudeći po sve hladnijem vremenu, još jedno ljeto je iza nas. Međutim, koliko god da je ljeta iza vas, trčanje ne treba i ne smije prestati dio vaše dnevne rutine. S godinama možemo očekivati promjene u tijelu koje nam smanjuju učinkovitost, ali to nikako nije opravdanje za prestanak bavljenjem rekreativnim aktivnostima.

U „jeseni“ života potreba za oporavkom i odmorom sigurno će postati prioritet, a prilagodbe koje morate činiti kako bi vaše tijelo moglo trpjeti iznimne napore postaju sve izraženije. Već kada uđemo u klub „+35“ smanjuje nam se aerobni kapacitet, masa i elastičnost mišića te gustoća kostiju, usporava se rad metabolizma, povećava se udio tjelesne masti, naš imunološki sustav polako slabi…Također, kada pregazimo treće desetljeće života, izdržljivost nam opada za oko 5 do 15 posto. I tako svaku narednu dekadu!

Iako ovo sve zvuči kao loša sudbina i crna karma, stvarnost je upravo suprotna.

Pa što ako nam se smanjuje učinkovitost izvedbe? Trčanje dokazano ima iznimno dobar utjecaj na naše zdravlje – fizičko i mentalno, te iako ćemo osjetiti sve navedene simptome starenja, upravo nam trčanje može pomoći da ih usporimo i prevarimo. Osim toga, prednosti trčanja uključuju smanjen rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka, ono uzrokuje povlačenje depresije, poboljšava gipkost kostiju, mišića i zglobova te nam pomaže da lakše kontroliramo vlastitu kilažu.

Ako ste pažljivo pročitali gornje retke, bili biste „ludi“ kada se ne bi odlučili za bavljenje trčanjem u starijoj dobi. Naravno, uz više odmora, istezanja i pažnje. No dosta čitanja, na trčanje!