Malo je trkača koji nisu barem probali minute trčanja skratiti nekom omiljenom playlistom. Početkom treninga bi nas vodile polulaganice, a u sredini motivirali malo žešći taktovi. Za kraj treninga ostavili bi teško topništvo.

Eye of the tiger, We are the champions ili nešto treće iz repertoara koji vuče iz mrtvih kada mislite da više ne možete napraviti nijedan korak.

Rekli meni ljudi “Složi playlistu, ponesi mp3 player (ili mobitel) sa sobom, stavi slušalice i uživaj”. Zvuči jednostavno.

A ja, idiot kakav jesam, do dana današnjeg nisam naučio da NIŠTA vezano uz trčanje nije jednostavno. Čak ni biranje čarapa za trening. Evo problema s kojima sam se do sada susreo.

1. Priprema playliste

Kao korisnik ajfona (android entuzijasti, molim da se suzdržite od komentara) bio sam svjestan da je sinkanje muzike s kompom noćna mora. I je.

Jesam ovo sinkronizirao? Jesu mi se izbrisale stare pjesme? Jel’ sve prebačeno? Je li moja playlista napravljena?

Osim toga, godinama se čovjek razmazi i više mu se ne da slušati loše You Tube ripove, već hoće nešto bolje.

Kvalitetniji mp3 se može skinuti s torrenta, ali em je komplicirano to raditi pjesmu po pjesmu, em je moralno i zakonski upitno (više me muči ono prvo).

Druga opcija je Deezer koji reklamira online/offline slušanje mjuze u odličnoj kvaliteti i mogu potvrditi da je to točno. Biranje pjesama i slaganje playliste je k’o pjesma, kvaliteta odlična. Ma, savršeno! Osim što košta 70 kuna mjesečno. Jebiga. Al’ ajd, uzeo sam prvi mjesec koji je kao free pa ću kasnije odlučivati što dalje. Znači slušam pjesme s mobitela, koristim Deezer, i to je to?

Nije.

2. Odabir slušalica

Slušalice su trkačev najbolji prijatelj ili najgori neprijatelj, ovisno o anatomiji vašeg uha.

Ako imate sreću kao neke moje prijateljice iz grupe, najobičnije slušalice koje dobijete s mobitelom stajat će vam u uhu kroz čitav trening. Ako pak, kao ja, imate genetski potumplana uha i ušne kanale, morat ćete potražiti neka alternativna rješenja koja, oh čuda li prevelikog, koštaju malo više od običnih.

Nakon malo istraživanja i isprobavanja, odlučio sam investirati u Sennheiserove sportske slušalice koje imaju onu zakačku u uhu i spriječavaju glavni dio da ispadne iz uha taman kada dolazi refren “Ja se konja bojim”. To veselje koštalo me 500 kuna. Bum. Ok, sad smo gotovi?

Nismo

3. Slaganje sistema kabliranja

Kada jednom složiš sistem kabliranja kroz šuškavac, jaknu, guranja slušalica ispod kape i ostalih tehničkih problema, sve je okej. Ali do toga treba, naravno, doći.

Meni je trebalo dva treninga da napokon treći istrčim sa isplaniram setom pjesama u ušima i da na kraju trčanja sam izvadim slušalice iz uha umjesto da mi one popadaju negdje na pola treninga ili da potregnem žnjoru od istih i iščupam drugu stranu kabla iz mobitela.

I to je onda to.

Slušanje glazbe s mobitelom

Slušanje muzike s mobitelom donosi prednost što možete u trku preskakati pjesme zbog lijepog i velikog ekrana. No činjenica je da taj komad komunikacijske opreme morate ili držati u ruci ili ga spakirati uz vaš nejaki biceps. To opet dovodi do problema pristupačnosti ekranu.

S druge strane, mnogi trkači imaju one male, krasne plejeriće koje zakače za kragnu i veselo s njima trče. Not my cup of tea. Kao prvo, hoću imati priliku prekinuti solo Bruce Dickinsona i prebaciti se na Radiohead ako mi tako paše u tom trenutku, a to je puno praktičnije s mobitelom nego s ovim mikro sviračima. Kao drugo, hoću, pod cijenu gluhoće pod stare dane, muziku slušati glasnije, a tu je opet mobitel u prednosti.

Sve ovo ima smisla ako u svom sviraču imate kvalitetnu muziku koja, ako se i čuje prema van, ne ometa druge trkače u treningu. Da, da, znam! Ukusi su različiti, ali većina će se složiti da umilni taktovi Jelene Karleuše na 10. kilometru treninga nisu nešto što će vas motivirati da još malo izdržite. Eventualno da ubrzate i pobjegnete, ali to je sad već druga priča.

Raspisah se i previše za ovaj post pa neću ulaziti u tematiku glazbe najpogodnije za trčanje.

To ćemo u sljedećem nastavku.

Do utorka!

Igor

P.S. Možda sam zastario s ovim tehničkim rješenjima, možda ima boljih varijanti tipa bežične, bluetooth slušalice. Ako imate kakvih iskustava s tim, slobodno ostavite vaše mišljenje u komentaru.