Trkači pronašli način da osiguraju aktivne proteze djeci s oštećenjem donjih ekstremiteta!

Samo 31 dan nakon otvaranja izazova koji je službeno trebao trajati sve do kraja kolovoza, više od 1.800 trkača diljem Hrvatske, i u ovoj izvanrednoj situaciji, našli su rješenje i pretrčali i poklonili traženih 100.000 km čime su osigurali vrijednu donaciju za kupovinu aktivnih proteza za troje djece u Hrvatskoj s oštećenjem donjih ekstremiteta. Na taj način, svojim su trkačkim koracima osigurali djeci da i sama, neka i prvi put u životu, trče i bave se sportom i drugim aktivnostima ravnopravno sa svojim vršnjacima.

Izazov „PoKRENI – pokloni svoje kilometre“ održava se 6. godinu za redom i cilj mu je potaknuti što veći broj ljudi ne samo na aktivno kretanje već i pomoć u ostvarenju društveno važnih promjena, s naglaskom na poboljšanje životnih uvjeta djece s određenim zdravstvenim poteškoćama.

 

 

Ove su se godine cjelokupnoj akciji priključili i trkači iz poslovne zajednice koji su kroz izazov #htb2runchallenge #ostanidoma donirali kilometre pretrčane u svom domu i time dokazali da „gdje postoji volja, postoji i način“ te dodatno doprinijeli brzom ostvarenju cilja!

Ovogodišnji izazov otvoren je 7. travnja, na Svjetski dan zdravlja, a cilj je bio prikupiti 100.000 km koje će osiguravajuće društvo GRAWE Hrvatska pretvoriti u novčanu donaciju od 100.000 kn za kupovinu tri aktivne proteze za djecu s oštećenjem donjih ekstremiteta na koje nemaju pravo preko HZZO-a. S obzirom na brzo ostvarenje cilja, aktivne proteze već će krenuti u izradu i prilagodbu za Antoniju (15), Bornu (14) i Ivana (5) koji će, do kraja godine dobiti svoje proteze i moći aktivnije se kretati.

Predsjednica UAZ-a, Ana Sršen komentirala je uspjeh ovogodišnje akcije: „Nevjerojatna je energija svih trkača koji već drugu godinu nesebično sudjeluju u prikupljanju kilometara za našu djecu. Hvala im na svakom pretrčanom, poklonjenom kilometru kojim su osigurali djeci bez donjih ekstremiteta da osjete trkački pokret, nužan ne samo za sport i aktivan život, već za njihovu bolju i mobilniju svakodnevicu. Ovom inicijativom želimo poručiti da današnja tehnologija može nadoknaditi tjelesno oštećenje i omogućiti djeci jednakost s vršnjacima i život ispunjen samopouzdanjem!“.

 

 

Prošle godine inicijativa PoKRENI potaknula je više od 1.500 trkača koji su nesebično poklonili više od 350.000 km, čime su trostruko premašili cilj od 100.000 km te osigurali donaciju kojom su kupljene tri proteze za Mariju, Kleu i Karlaprvo troje djece u Hrvatskoj s aktivnim protezama.

Ipak, u Hrvatskoj postoji još djece koja trebaju protezu na koju nemaju pravo preko HZZO-a, a inicijativa PoKRENI, u suradnji s Udrugom osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i zagrebačke županije (UAZ), želi osigurati ravnopravno odrastanje za svu djecu.

 „U našoj okolini postoje potrebe djece o kojima se premalo govori, stoga je naša misija, u suradnji s udrugama, pokrenuti one koji mogu da svojim aktivnim životom, trčanjem i pokretanjem pozitivnih promjena i kod drugih, prenose poruku o važnosti kretanja i brige o zdravlju naglašavajući potrebe onih koji to, još uvijek, ne mogu. Djeci želimo pružiti ravnopravnije uvjete i na taj im način olakšati svakodnevicu, a koliko im to znači najbolje se vidi u priloženom videu. Hvala svima na sudjelovanju i spremnosti da zajedno pokrenemo značajne promjene u društvu čak i u trenutnim iznimnim okolnostima u kojima se svi nalazimo“, izjavila je Sanja Gržetić, voditeljica Odjela za korporativne komunikacije i marketing GRAWE Hrvatska d.d.

 

 

PoKRENI izazov provodi se od 2015. godine i do sada je u njima sudjelovalo više od 5.000 trkača koji su prikupili više od milijun kilometara za Savez društava multiple skleroze Hrvatska, Udrugu Veliko srce malom srcu, Hrvatski savez dijabetičkih udruga, Udrugu za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima KRIJESNICA te UAZ – Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije.