Trkači će poklanjati kilometre za nove tri proteze djeci s amputacijom donjih ekstremiteta i njihove prve trkaće korake.

Svjetski dan zdravlja inicijativa PoKRENI obilježava otvaranjem novog trkačkog izazova kojim želi potaknuti što veći broj ljudi da se, kada i koliko to prilike dopuštaju, aktivno kreću i svoje kilometre poklanjaju za djecu s oštećenjem donjih ekstremiteta. Poklonjene kilometre GRAWE Hrvatska d.d. pretvorit će u donaciju za kupovinu nove tri aktivne proteze za djecu s oštećenjem donjih ekstremiteta.

S obzirom na trenutnu situaciju naglašavaju da je prije svega važno poštivati sve mjere civilne zaštite koje su na snazi i biti odgovoran, ali i da je sada pravo vrijeme da promišljamo o zdravlju i, kada i koliko nam to prilike dopuštaju, aktivnije mu se posvećujemo.

Prošle godine inicijativa PoKRENI potaknula je više od 1.500 trkača koji su nesebično poklonili više od 350.000 km, čime su trostruko premašili cilj od 100.000 km te osigurali donaciju kojom su kupljene tri proteze za Mariju, Kleu i Karla – prvo troje djece u Hrvatskoj s aktivnim protezama. Ipak, u Hrvatskoj postoji još djece koja trebaju protezu na koju nemaju pravo preko HZZO-a.

Stoga osiguravajuće društvo GRAWE Hrvatska i ove, 6. godine za redom, poziva sve koji mogu i žele da sudjelovanjem u izazovu PoKRENI – Pokloni svoje kilometre pokažu koliko je važno i nužno kretanje i tako podrže djecu s amputacijom i oštećenjem donjih ekstremiteta.

Svi ljubitelji trčanja mogu se uključiti u šestu dobrotvornu akciju i marljivo prikupljati 100.000 kilometara na mobilnim aplikacijama Strava i Endomondo sve do kraja kolovoza i još jednog GRAWE noćnog maratona u Zagrebu, a GRAWE će donirati 100.000 kuna za nabavku još tri aktivne proteze. Svoje sudjelovanje mogu podijeliti i na društvenim mrežama uz hashtagove #pokreni i #poklonisvojekilometre i pozivati druge da se priključe.

Predsjednica UAZ-a, Ana Sršen komentirala je prošlogodišnju akciju i nastavak suradnje:

„Želim se zahvaliti GRAWE-u i svim trkačima koji su se prošle godine uključili u prikupljanje kilometara jer su omogućili troje naše djece da dobiju sportske proteze uz pomoć kojih su doživjeli pokrete koje nikad prije nisu doživjeli. Većini nas je kretanje u ovo vrijeme onemogućeno zbog vanjskih utjecaja, a našim članovima Udruge to je svakodnevnica s kojom se suočavaju cijeli život. Zato sam sretna što smo nastavili suradnju i ove godine i što ćemo još troje djece pružiti podršku koja im je potrebna da se aktivnije kreću“.

PoKRENI izazov provodi se od 2015. godine i do sada je u njima sudjelovalo više od 5.000 trkača koji su prikupili više od milijun kilometara za Savez društava multiple skleroze Hrvatska, Udrugu Veliko srce malom srcu, Hrvatski savez dijabetičkih udruga, Udrugu za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima KRIJESNICA te UAZ.

„Situacija u kojoj se trenutno nalazimo uči nas još više da svoje zdravlje i život moramo postaviti ili vratiti na vrh ljestvice prioriteta. Svjesniji smo nego ikad da nam se sva ulaganja u naše zdravlje u ovakvim situacijama višestruko isplaćuju. Stoga, ne želimo stati, već baš suprotno, vjerujemo da će budućnost biti svjetlija i da ćemo uskoro svi moći ponovno pokazati što smo iz svega naučili i aktivnije se posvetiti svom zdravlju kroz uvođenje nekih zdravih navika poput kretanja. Izazov je tu da nas podsjeća na dvije stvari – da cijenimo svoje zdravlje i da svojim, vrlo malim ulaganjem kao što je poklanjanje kilometara koje planiramo prijeći, možemo značajno pozitivno utjecati na živote djece koja će dobiti priliku po prvi puta potrčati“, izjavila je Sanja Gržetić, voditeljica Odjela za korporativne komunikacije i marketing GRAWE Hrvatska d.d.