Ima li smisla slušati muziku za vrijeme trčanja? Je li bolje slušati druge za vrijeme trčanja? Ili je možda bolje trčati u potpunoj tišini?

Iz teksta od pred neki dan lako je bilo zaključiti da ja spadam u grupu onih koji vole slušati muziku i trčati. Razlog tome nije samo moja bezuvjetna ljubav prema glazbi, već i jedan sasvim praktičan razlog.

Naime, ljudi u grupama vole puno pričati. Vole izmjenjivati informacije i prepričavati kako im se beba sinoć napokon pokakala. Kako su nakon mjesec dana traženja našli tenisice koje su tražili i to na stranici xyz.com koja je “puno povoljnija i ima ful brzu dostavu”. Što je Alojz jučer napravio u Farmi i kako se to odrazilo na ostale farmere.

Iako sam itekako svjestan da je drugima ta komunikacija dobar način da prikrate vrijeme, ja volim na treninzima biti sam sa sobom. Tu mi je muzika došla kao savršeni kompromis kako da uživam u treningu svih 110%.

Kako složiti idealnu playlistu za prosječnog trkača

Što se samog izbora glazbe tiče, preferiram apsolutno svaki žanr dokle god to nije turbo folk ili domaći pop. Ovdje bih se pokušao posvetiti kreiranju idealne playliste za jednog univerzalnog trkača koji od glazbe očekuje motivaciju prema fazi utrke u kojoj se trenutno nalazi.

Zamislite da trčite polumaraton. Ovako bi bilo super složiti playlistu.

1.- 5. KILOMETAR: Nešto lagano, ali ne prelagano. Početak je, imate snage i treba vam samo lagana muzička pozadina.
  • Preporučam: od novijih One Republic, Coldplay, a od starijih slobodno pustite pjesmu Pink Floyda ili Bob Marleyja
  • Ne preporučam: Village People (moglo bi vam utjecati na pokrete pri trčanju), Jason Donovan, N-Sync
6.-10. KILOMETAR: Još imate snage, ali malo motivacije bi vam dobro došlo.
  • Preporučam: Queen, Metallica, Iron maiden, Gorillaz, Dino Dvornik
  • Ne preporučam: Boney-M, Jelenu Rozgu, Daru Bubamaru
11.-15. KILOMETAR: Ovdje već lagano nastupa kriza i treba vam teška artiljerija
  • Preporučam: Eye of the tiger (Survivor), Bring me to life (Evanescence), Freestyler (Boomfunk MC’s), Nowhere Fast (Streets of fire), Chariots of Fire (Vangelis)
  • Nedobog: sentiši Modern Talkinga, sevdasi Halida Bešlića i laganice Zdravka Čolića. Velika je šansa da ćete sjesti negdje sa strane i gorko zaplakati dok ostali trče prema cilju
15. KILOMETAR (finish): Sada odaberite pjesmu koju god želite i koja vas emotivno podiže.

Svi imamo neke favorite, a moji su:

  • Editors (Papillon; pogledajte spot!), Run to the hills (Iron Maiden), Mensch (Herbert Grönemeyer), Crazy (Gnarls Barkley), itd.

Koliko će se moja playlista na prvom polumaratonu razlikovati od ove, ostaje za vidjeti. I dalje imam tajni plan da si zadnji kilometar pustim neki teški narodnjak i onda potegnem koliko me noge nose ne bi li što prije ušao u cilj i skinuo slušalice.

Ah, pusti snovi! Na kraju ću Veronu trčati bez slušalica i sve ovo će ostati samo na planu. Za možda neku drugu utrku?

Čitamo se u četvrtak.

Igor

P.S. Ako sam slučajno dirnuo u nečije osjećaje svrstavši vašu omiljenu grupu ili pjesmu u kategoriju koju ne preporučujem, ispričavam vam se iz dubine duše. Ja sam ipak samo jedan običan trkač sa čudnim ukusom za muziku i još čudnijim malim prstom na stopalu lijeve noge. Ali to nije tema ovog teksta.