Jedna trkačica iz SAD-a napisala je što je naučila u svojoj 12-godišnjoj trkačkoj karijeri tj. što bi voljela da je znala prije nego što je krenula s treninzima. S obzirom da se definitivno slažemo s dobrom starom izrekom da je bolje učiti iz tuđih grešaka nego svojih, evo što je ona napisala kako vi ne bi ponovili njezine greške:

Ne morate dati 110% sebe na treningu
Dugo sam mislila da trening nije trening ako nakon njega nisi totalno iscrpljen i potpuno natopljen znojem – meni je svaki trening bio utrka. Čuvajte taj entuzijazam za prave utrke kada će vam stvarno trebati jer u protivnom riskirate ozljedu i ekspresni pad entuzijazma.

Sporim trčanjem nećete postati spori trkač
Sada zvuči blesavo ali nekada sam zaista vjerovala da će me “spori” treninzi dovesti do toga da na dan utrke neću moći potegnuti brže. Ono što tada nisam znala jest da su ti “spori” dani bitni koliko i oni brzi kako bi se tijelo oporavilo od napora i sada se iskreno veselim tim danima kada mogu bezbrižno trčkarati, pričati s prijateljima i uživati u krajoliku ne brinući o tempu kojim trčim.

Budite strpljivi
To često nije lako ali činjenica je da promjene ne dolaze preko noći. Budite strpljivi u postizanju brzine i u podizanju kilometraže, budite strpljivi prilikom držanja tempa na utrci… i najbitnije od svega, budite strpljivi prilikom oporavka od ozljede. Sve to nabrojano vratit će vam se na duge staze i omogućiti godine i godine trčanja bez (ozbiljnijih) ozljeda.

Ima puno više u trčanju od samog trčanja
Godinama sam trenirala tako da sam se ujutro ustala iz kreveta, odradila svoje kilometre i to bi bilo to. Bez ikakvih drugih aktivnosti ili dodatnih vježbi koje bi smanjile mogućnost ozljede ili poboljšale moje performanse. Danas je trčanje otprilike pola mojih aktivnosti kroz tjedan – tu je cross training, vježbe snage, core vježbe… i sve to doprinosi tome da postanem bolji, izdržljiviji i zdraviji trkač.

Ne trčite kroz bol
Iako se čini kao nešto što je samo po sebi očito, sigurna sam da ste mnogi prošli kroz to – nema veze što me boli, prestat će za koji dan. Bol najčešće ne prestane sama od sebe već se samo pogorša. Danas ne oklijevam kada trebam uzeti dan odmora ako osjetim neku bol jer, na kraju krajeva, radije pauziram tjedan dana nego se mjesecima oporavljam od ozljede.

Najbolja tenisica NIJE ona koja najbolje izgleda
Prve tenisice koje sam kupila nisam izabrala jer su mi najbolje odgovarale nego zato što sam mislila da ću u njima izgledati najbolje na treningu. Greška. Za dobar odabir tenisice posjetite specijalizirani dućan u kojem radi prodavači koji su i sami trkači – oni će vam pomoći odabrati tenisicu koja vam najviše odgovara.

Formule za predviđanje rezultata na utrci su samo okvirni pokazatelj
Prije nekoliko godina, neki od web obrazaca koji bi trebali predvidjeti vaš tempo na utrci (prema parametrima koje sami unosite) izbacio mi je tempo kojeg sam se odlučila slijepo držati na utrci. Naravno, puno stvari takva formula ne može uzeti u obzir i tempo koji vam je pokazan kao “vaš” zapravo može biti daleko od istine. Završilo je tako da sam krenula prebrzo i zaradila svoj prvi DNF (did not finish). Što reći. Naučila sam lekciju.