Utrka je sve bliže i sigurno se mnogi od vas pitaju trebaju li nešto promijeniti u svojoj prehrani na sam dan utrke. Iako to mnogima zvuči nerealno, pravilan unos nutrijenata igra vrlo važnu ulogu – kako u svakodnevnom treningu tako i na samoj utrci.

Normalno je da na utrci postižemo svoje subjektivne vrhunce, ali kako bismo bili najspremniji za nove podvige važno je tempirati formu ne samo na stazi, nego i na tanjuru. Ako ste poput većine trkača, ove dane provodite uz hranu bogatu ugljikohidratima i pokušavate izbjeći hranu punu masti i proteina. No dobar plan prehrane ne završava s tanjurom tjestenine noć prije utrke, već je jednako važno obnoviti svu tu pohranjenu energiju koju smo iscrpili preko noći kvalitetnim doručkom i u ovom slučaju kvalitetnim ručkom, budući da se radi o noćnoj utrci.

Prva stvar koju trebate uzeti u obzir prilikom objedovanja „posljednjeg“ obroka je procjena koja hrana vam najbolje odgovara? „Placebo“ efekt je nekada efikasniji od svih savjeta i zato je važno da konzumirate hranu kojoj vjerujete. Naravno, važno je da ta hrana od povjerenja pritom ne pravi nikakve probavne-gastro smetnje.

Ako ne vjerujete svojem izboru, pročitajte par stručnih savjeta koji vas mogu navesti da pojedete upravo tu bananu, zobenu kašu, žitaricu ili napitak koji će vas na „raketni pogon“ dovući do cilja.