Za sve trkače koji su skloni ozljedama, ali i za one koji to ne žele postati, donosimo rješenje za sve probleme – barem u teoretskom smislu.

Slušate svoje doktore, prolazite kroz spor proces rehabilitacije, odmarate  i dajete sve od sebe da ozljeda prođe, ali ona nikako da napusti vaše tijelo? Odgovor se možda krije samo dva milimetara ispod kože malog prsta gdje nas poput paukove mreže počinje obavijati fascija.

Fascijama nazivamo široku lepezu tjelesnih tkiva koja pokrivaju i povezuju sve anatomske elemente našeg tijela – mišiće, kosti i živce. Do prije par godina fascija se smatrala samo pakiranjem organa, kostiju i mišića, pa se njena kompleksna i suptilna funkcija tek polagano otpetljava.

Po prirodi fascije su vrlo osjetljive na stres, bio on tjelesni ili duševni. One apsorbiraju sve traume kako bi ih disperzirale, a zatim se opuštaju. Primjerice, ozljede stvorene uganućem lokaliziraju se u fasciji mišića i stvaraju boli čak i nakon izlječenja. Ako se stres ili trauma ponavlja, fascije se više ne opuštaju. Otuda zgrčenost koja može izazvati različite tegobe.

Tretman fascija se najbolje može ostvariti otkrivanjem zone napetosti i blokade, a zatim redovitom masažom s velikom empatijom ali i kvalitetnim dodirom. Nakon nekoliko tretmana omogućit ćete si normalnije kretanje, povećati ćete fleksibilnost i mobilizaciju zglobova, a ozljede koje teško zacjeljuju i često se vraćaju možda neće postati stvar prošlosti, ali će barem saznati svog pravog uzročnika.