Za ispravnu pripremu pred utrku morate uložiti mjesece fizičkog treninga, psihičkih priprema i promjene cjelokupnih životnih navika – na bolje. Uz to, ono što činite dan prije utrke jednako može imati veliki utjecaj na vašu izvedbu.

Nastaviti s rutinom koju ste uspostavili za vrijeme treniranja najvažniji je ključ za uspješnu utrku. Prije nego što startni pištolj označi start utrke postoje tri glavna faktora o kojima morate brinuti – o detaljima vezanim uz samu utrku, pripremi uma i naravno, pripremi tijela.

Iako zvuči banalno, saznavanje informacija o samoj utrci može imati velikog utjecaja na vaš unutarnji mir. Zato, još jednom provjerite kada počinje vaša utrka, studiozno proučite kako ćete doći do startne ravnine, provjerite gdje se sve možete parkirati i dva puta provjerite jeste li spakirali sve stvari u svoj ruksak za put na utrku.

Sada je na redu da pripremite i svoj um. Ostanite smireni i vjerujte u sebe i svoj trenažni proces. Probajte vizualizirati kako završavate utrku – to uvijek pomaže. Ako se ne uspijevate nikako opustiti, koristite vježbe disanja za postizanje mira. I prije nego što zakoračite u startni prostor dogovorite se sami sa sobom kojim tempom ćete odraditi ovu utrku.

Kada ste riješili sve probleme u glavi, vrijeme je da se pobrinete i za vaše tijelo. Dan prije utrke važno je ne ekperimentirati s hranom, već planirati obroke i jesti „laganu“ hranu koja ne pada teško na želudac. Također, hidratizirajte se češće nego inače, neka vam bočica za vodu postane najbolji prijatelj. Uz bočicu, sprijateljite se i sa svojim kaučem, krevetom… Svačime što vam može odmoriti noge i držati ih što dalje od tla. Ako ste jedan od onih koji vole trenirati dan prije utrke, onda si barem osigurajte dobar san. I to je to! Vidimo se na startu!