Svi vi koji imate Garmine i slične uređaje koji vam prate vaš trening i govore koliko i kada se trebate odmarati, naletjeli ste sigurno na podatak koji govori o tome koji vam je VO2, ali mnogi ne znaju što je to.

Ako bismo išli pojednostaviti ovaj pojam, mogli bismo reći da ova brojka predstavlja maksimalni volumen kisika koji pluća mogu prenijeti u krv za vrijeme aerobne aktivnosti i sama logika nalaže nam da što je ta brojka veća, imate bolju apsorpciju kisika u krv, a time i u vaše mišiće.

Prosječne vrijednosti VO2 variraju i ovise o vašoj dobi, treningu i genetici. Da, nažalost, neki od vas imaju sreću da im je priroda podarila bolji sastav tijela i neki ljudi imaju u startu bolju poziciju od drugih, što, naravno, ne znači da vi ne možete povećati vaš VO2.

Jedan od načina, kako kaže Dr.Jack Daniels (nismo ovo izmislili, stvarno se dobri doktor tako zove), jest da vaše intervalne treninge radite u tempu 20 sekundi bržem po kilometru nego što trčite utrku na 5 km. Iskreno, nismo probali, ali dr. Whiskey se kune da funkcionira.

Ako probate, javite.