Vježbanje, pravilna prehrana i hidratacija… mnogi bi se složili da je upravo ovo „trio fantastikus“ zdravog načina života. U to ime, prisjetit ćemo se i najvažnije tekućine – vode, koja nas je toliko puta uveselila prije, za vrijeme i poslije napornih treninga.

Za sportaša, ništa ne može prouzročiti veću štetu od neadekvatnog navodnjavanja. Tijelo ne može spremati višak vode, stoga je iznimno važno svakodnevno obnavljati tekućine u tijelu. One zadržavaju temperaturu tijela, pomažu u sprječavanju pregrijavanja, bitne su za probavu, apsorpciju i uklanjanje otpadnih proizvoda. Također, pomažu u prijenosu hranjivih tvari i ostalih tjelesnih supstanci. I ono što je najvažnije – sprječavaju dehidraciju.

Tijelo bez dovoljno tekućine brže gubi snagu i izdržljivost. U slučaju neadekvatnog navodnjavanja, tijekom trčanja lako možemo postati žrtva grčeva ili toplinske iscrpljenosti.

Tekućinu je važno unositi na vrijeme i često, kako bi zamijenili vodu izgubljenu znojenjem. Tekućine je potrebno uzimati i u hladnom okruženju, jer iako su naše potrebe povećane za vrijeme vrućih i sparnih dana, dehidracija i smanjena tjelesna izvedba ne biraju uvjete.