Svoju formulu uspješnosti kroz timski rad iz poslovne atmosfere, Odjel za pravne poslove u GRAWE Hrvatska d.d. očito je vrlo uspješno prenio i na prašnjave staze Maksimira i Savskog nasipa.

Voditelj Odjela, Zoran Pavić, svoje je članove pravnog tima jednako dobro motivirao i vodio, ne samo kroz pravne, već i kroz trkačke izazove. Na fotografiji su članovi tima (s lijeva na desno): Zoran Pavić, Ivonne, Maja Petriček i Tomislav Mirković.

Tko ili što vas je potaknu(l)o da se PoKRENETE?

Zoran: Trčanjem se rekreativno bavim već nekoliko godina, ali projekt PoKRENI, prvenstveno njegov dobrovoljni karakter, potaknuo me da trčim redovitije i da pretrčim više kilometara nego što bih to inače učinio.

Ivonne: Potaknuo me doborovoljni karakter projekta, a u okviru njega sam samu sebe pokrenula. Tako je i moja prva reakcija na poziv za GRAWE noćni maraton bila: “Idem premda nikad u životu nisam kilometra otrčala!”

Maja: Potaknuli su me kolege Zoran i Tomislav koji već godinama trče i razmjenjuju pozitivna iskustva s trčanja. Budući da je u vrijeme kada sam odlučila početi trčati krenuo i projekt PoKRENI, više nije bilo povratka.

Tomislav: U projekt PoKRENI prvenstveno sam se uključio zbog dobrovoljnog karaktera akcije, a drugi motiv je druženje s GRAWE kolegama koji su se također uključili u projekt PoKRENI kao i izazov da istrčim polumaraton.

Kako uspijevate rekreaciju uskladiti s privatnim i poslovnim obavezama?

Tomislav: Uz obiteljske obveze i dvoje male djece nije lako naći vremena za sebe, pa mi je najbolje vrijeme za rekreaciju u večernjim satima, nakon što djeca krenu na spavanje.

Zoran: S obzirom da sam ranojutarnji tip najveći broj treninga odradim prije svih privatnih i poslovnih obveza.

Maja: Trčim rano ujutro vikendom, ponekad i tjednom prije posla, dok moje djevojčice još spavaju.

Ivonne: Kod mene je najvažnija podrška obitelji, ali i kolega. Uz nju je svaka organizacija vremena puno jednostavnija.

Koja vam je najdraža trkačka ruta?

Maja: Najviše volim trčati u parku Maksimir, u prirodi i uz glasanje životinja iz zoološkog vrta.

Ivonne: Nadraže mi je trčati uzduž i poprijeko po Maksimiru. No, zanimljivo mi je trčati i ujutro po gradu gdje onda najčešće biram rute bez semafora.

Tomislav: Najdraža ruta mi je ruta kojom će se trčati GRAWE noćni maraton, odnosno Bundek i nasip.

Zoran: Najdraža trkačka ruta mi je svakako ona u Baški na otoku Krku… Skoro čitava ruta je uz more i što je najvažnije – nema velikih uspona.

pravni-tim-na-poslu-pravi-tim-na-trkackoj-stazi-01

Maja najviše uživa u trčanju parkom Maksimir, a Zoran ne voli uspone.

Što najviše volite kod trčanja, a što vam je mrsko (ako toga uopće ima)?

Zoran: U Zagrebu redovito trčim u parku Maksimir. Za vrijeme trčanja nikada ne slušam muziku već se jednostavno prepustim umirujućim zvukovima prirode koja me okružuje, zvukovima buđenja šume i životinja u obližnjem ZOO-u. Trčanje u takvom okruženju potpuno me opušta i u kombinaciji s osjećajem zadovoljstva koji imam nakon svakog treninga daje mi dovoljno snage za čitav dan koji slijedi. A mrska mi je vlaga. Nikako se ne mogu naviknuti trčati kada je visoki postotak vlage u zraku… I da, mrsko mi je kada propustim planirani trening.

Ivonne: Volim osjetiti blagodati koje trčanje ima na moj duh i moje tijelo. Ne volim prva 3 kilometra.

Tomislav: Najviše volim osjećaj zadovoljstva i relaksiranosti nakon trčanja, ali nekad se nije lako pokrenuti, posebice navečer nakon čitavog radnog dana.

Maja: Kod trčanja najviše volim osjećaj zadovoljstva nakon trčanja i to što imam vrijeme samo za sebe, kad me nitko ništa ne pita i kad se opuštam. Mrsko mi je ponekad ustati iz kreveta rano ujutro i krenuti…

Što ili tko vas motivira da ne odustanete kad vam se ne da ili vam je teško?

Ivonne: Ne razmišljam o odustajanju, bar ne zasad. Uostalom, kod svakog sporta čovjek, kako bi rekla moja draga kolegica Palma Mira, pobjeđuje svoje unutarnje demone i to je sastavni dio sporta.

Maja: Mene prvenstveno motivira to što se super osjećam od kada trčim i što trčanje čini dobro mojem psihičkom i fizičkom zdravlju.

Tomislav: Najbolji mi je motiv što znam koliko ću se dobro osjećati kad krenem trčati i kad istrčim svoju rutu.

Zoran: Najviše me motivira onaj osjećaj zadovoljstva koji imam nakon svakog odrađenog treninga znajući da sam učinio nešto dobro i korisno za sebe. Također me motivira i konstantno suparništvo sa svojim najžešćim protivnikom tj. sa samim sobom jer svaki za sekundu bolji rezultat, svaki dodatni pretrčani kilometar ili pak odlazak na trening po kiši ili kada sam totalno bezvoljan predstavljaju pobjede. Male, ali slatke pobjede, a svi mi volimo pobjeđivati i dobro se osjećamo kada pobjeđujemo.

Motiviraju me i nove, sve zahtjevnije trkačke rute i istraživanje novih granica. Koliko daleko? Koliko brzo? Ma svašta me motivira. Onaj tko je jednom obuo tenisice i otrčao barem jedan kilometar zna na što mislim, a svi vi ostali – probajte! Naravno, ove godine me najviše motiviralo sudjelovanje u Endomondo izazovu PoKRENI – pokloni svoje kilometre jer smo svi, prikupljanjem trkačkih kilometara pružili moralnu, ali i značajnu financijsku potporu udruzi Krijesnica.

pravni-tim-na-poslu-pravi-tim-na-trkackoj-stazi-02

Tomislav Mirković na utrci WFLWR 2017.

I za kraj, kako vam se sviđa projekt PoKRENI?

Zoran: Projekt je odličan. U današnje vrijeme, kada se zbog ubrzanog ritma života nedovoljno posvećujemo brizi za sebe i za svoje zdravlje ovaj projekt je bio izvrstan poticaj da to promijenimo. Zdrav i aktivan način života svima nam je potreban. Mnoge koji se do sada nisu bavili nikakvim sportskim aktivnostima upravo je ovaj projekt potaknuo da to promijene, a oni koji se već bave trčanjem kroz ovaj projekt pronašli su dodatnu motivaciju za postizanje još boljih rezultata.

Posebno bih pohvalio ideju da se svi koji sudjelujemo u projektu povežemo aplikacijom Endomondo. Poruke podrške koje bismo slali jedni drugima za vrijeme trčanja kao i one koje bi uslijedile kasnije svakako su svima nama bile dodatan motiv za što više pretrčanih kilometara. Na kraju bih posebno pohvalio svoje kolege iz Odjela, Ivonne, Maju i Tomislava. Svi smo se zajedno pokrenuli, međusobno podržavali i ohrabrivali i na kraju udruzi Krijesnice poklonili više od 900 pretrčanih kilometara. Bravo ekipa!

Maja: Projekt promovira zdrav život i kretanje, a i dobrovoljnog je karaktera tako da prezentira GRAWE u izuzetno pozitivnom svjetlu. Uz to, pridonio je pozitivnoj klimi među kolegama, još jače nas povezao i drago mi je biti dio tog projekta. Hvala kolegama koji su se međusobno motivirali i bodrili te trudili da projekt uspije!

Tomislav: Projekt mi je super, marketinški odlično osmišljen čiji će dobrovoljni karakter osigurati stvarnu pomoć ljudima koji su suočeni sa strašnim životnim izazovima, a koji je s druge strane je pridonio osjećaju zajedništva unutar GRAWE-a te su se zaposlenici GRAWE-a iz čitave Hrvatske dodatno povezali, osim kolegijalnog, na jedan prijateljski način koji svima daje osjećaj zajedništva. Uz to sve još je i pokrenuo neke koji nikada prije nisu trčali i koji su za kratko vrijeme postigli odlične trkačke rezultate. U svakom slučaju svaka čast Marketingu na angažmanu i idejama.

Ivonne: Projekt mi je stvarno odličan, pozitivan i pokretački. Voljela bih da se uključilo još više ljudi, osobito netrkača. Marketing je ovim projektom podigao vrlo visoko ljestvicu. Što možemo očekivati sljedeće?