Pitanje svih pitanja i uzrok mnogih burnih rasprava. Dok jedni negiraju tu mogućnost, drugi se oboružavaju logikom i brane stav da je moguće.

Ako ćemo pitati znanost, odgovor bi bio – može. Kako kod svega u životu, ni ovdje nije sve crno-bijelo.

Časopis European Heart Journal objavio je njemačku studiju koja je obuhvaćala 108 ultramaratonaca i osoba koje se ne bave sportom kao kontrolnu skupinu. Na sveopće čuđenje, rezultati su pokazali da ekstremni trkači imaju više naslaga na stijenkama krvnih žila od ljudi koji nisu bili previše fizički aktivni.

Umjereno trčanje nabolje za zdravlje

Druga, puno opsežnija, studija obuhvatila je čak 52.000 sudionika. Znanstvenici su ih pratili preko 30 godina. Ustanovljeno je da osobe koje se bave trčanjem imaju 19% manje šanse od oboljenja vezanih uz srce i krvne žile. No, postoji i jedno veliko “ali”.

Ista studija ustanovila je da se benefiti trčanja smanjuju s povećanjem pretrčanih kilometara. Točnije, više od 30 pretrčanih kilometara tjedno počinje tijelu nanositi više štete nego koristi. Isto se odnosi na brzinu. 4,3 minute po kilometru i niži pace stvara u tijelu previše slobodnih radikala nego što ih se organizam može riješiti.  To posljedično dovodi do rizika za razvoj raznih vrsta bolesti i veće mogućnosti ozlijeđivanja.

Zaključno ovom studijom, idealna tjedna kilometraža bila bi između 8 i 24 km tjedno uz pace između 5,2 i 6,2 minute po kilometru, raspoređeno u tri do četiri treninga tjedno. U tom razredu trkača uočeni su najbolji učinci na zdravlje i stanje organizma općenito.

No, sve to skupa ne znači da je najbolje ostaviti tenisice u ormaru i reći da nećete trčati jer to škodi zdravlju. Velike su šanse da niste ultramaratonac i da već spadate u ovu “idealnu” skupinu trkača.

Zato sad lijepo zatvorite browser, ugasite uređaj na kojem ovo čitate i skoknite odraditi barem peticu.

Vaše krvne žile bit će vam zahvalne.

Izvor: www.active.com