Svi mi koji trčimo prije ili kasnije utrčimo u neku ozljedu – to nije pitanje “ako” nego “kada”.

Dobra stvar je da je većina tih ozljeda prolazna i da ih možete sanirati u vrlo kratkom roku, no gdje postoji pravilo, postoji i izuzetak tako da neke stvari svakako uzmite u obzir.

Zlatno pravilo u trčanju jest – ako vas nešto boli dva dana za redom za vrijeme trčanja istim ili većim intenzitetom, vrijeme je za intervenciju u obliku dvodnevnog odmora. Ako to nije dovoljno, slobodno predahnite i više. Pet dana pauze ako ste u dobroj kondiciji neće utjecati na vašu fizičku spremu, a možete napraviti puno za vaš bolni dio tijela.

Ako niti nakon dva tjedna bol ne prestaje, vrijeme je za posjetu liječniku, no tu budite oprezni jer bi vam ad-hoc liječnički savjet mogao biti jednostavno: “prestanite trčati”. Vi, naravno, ne želite prestati trenirati već zaliječiti ozljedu i vratiti se na stazu. Tako da bi prvi izbor možda trebao biti posjet kvalitetnom fizioterapeutu s dobrom dijagnostičkom opremom (UZV) koji će uz malo sreće i znanja uspjeti locirati uzrok vaših muka i propisati vam adekvatnu terapiju.

One najgore i najdugotrajnije ozljede zahtijevat će daljnju obradu i slikanje noge Rentgenom ili MR-om. No slobodno pronađite utjehu u činjenici da samo 5 posto ozljeda završi na ovaj način – i to uglavnom one koje se ne tretiraju pravilno i na vrijeme.