Ako ne trčite redovito, nekoliko intenzivnijih treninga lako mogu uzrokovati ometajuću i neugodnu bol u mišićima, za koju često nemamo pravo rješenje.

Upala mišića dolazi kao sasvim normalna pojava i ona ne bi trebala biti razlog za prestanak treniranja, ili još gore – razlog za početak uzimanja tableta protiv bolova. Ibuprofen, aspirin, naproksen i ostali antiupalni lijekovi u trenucima mišićne slabosti znaju postati naši najbolji prijatelji. Međutim, mnogi liječnici ističu da prednosti uzimanja tableta ne nadmašuju rizike koje one sa sobom nose, pogotovo ako takve lijekove uzimamo prije ili za vrijeme trčanja.

Tablete protiv bolova u tim slučajevima mogu spriječiti normalizaciju protoka krvi u bubrege, povisiti krvni tlak, uzrokovati mučninu, grčeve i želučane probleme što u kombinaciji s povećanim fizičkim naporom i dehidracijom može iznimno loše djelovati na naš organizam. Ako i koristimo tablete jer smatramo da nam pomažu u rekuperaciji mišića, važno je ne pretjerivati s ljekarskim preparatima. U suprotnom nećemo moći osluškivati naše tijelo i prepoznati vlastite limite, što u konačnici može uzrokovati još veću štetu.