SightRun je mobilna aplikacija koja spaja trkačke ture i sat povijesti. Isprobali smo beta verziju aplikacije i ovo su naši dojmovi.

Zadnjih nekoliko godina zatrpani smo svakakvim startupovima, crowdfunding kampanjama… Projektima malih timova i poduzeća koji se na taj način pokušavaju pokazati javnosti i pronaći svoje mjesto na tržištu. Po mom skromnom mišljenju, to je super. Napokon postoji sistem s kojim možete s malo ili ništa novaca, a dobrom idejom, doći do publike na koju ciljate.

U ponudi takvih projekata, rijetko kada naletimo na neki koji se direktno tiče nas trkača, a šanse da u njemu prepoznamo nešto što bi mogli praktično upotrijebiti u budućnosti, još su manje.

Korisna i zanimljiva aplikacija za trkače

Upravo zato s oduševljenjem sam primio vijest da mala grupa lokalnih trkača i turističkih vodiča priprema aplikaciju kojom će nas putem audio snimke i GPS lokacije, voditi gradom i upućivati na znamenitosti pored kojih prolazimo.

Iako izuzetno optimističan, mislio sam da su možda zagrizli preveliki zalogaj i upustili se u projekt koji neće moći dovršiti ili će biti izveden polovično.

Kako je vrijeme pokazalo, na svu sreću, krivo sam mislio.

SightRun – virtualne trkačke ture

Aplikacija SightRun plod je abnormalne upornosti Sandre, Tamare, Ivana i Hrvoja, koji su godinu dana obijali startup konferencije, skupljali sponzore, programirali i stvarali koncept virtualnih trkačkih tura. Zamišljene su kao dodatak turističkoj ponudi zemlje i poslastica za nas koji tu živimo, a pojma nemamo o mjestima ili građevinama pored kojih svaki dan prolazimo.

Kao sretni beta tester, jednog lijepog dana prošle jeseni odlučio sam isprobati aplikaciju i krenuti na jednu od tri tada raspoložive zagrebačke ture – veliki krug po centru metropole. Došao sam Jelačić plac, pokrenuo aplikaciju, stavio slušalice u uši i krenuo.

I mogu vam samo reći – koji je to trening bio!

sightrun-zagreb

Razgledavanje grada uz 6 po kilometru

Čim startate SightRun, ljubazna teta uputit će vas u kojem smjeru da trčite. Kako dolazite na određene lokacije, ispričat će vam nešto o onome pored čega ste trenutno protrčali. Tako sam trčao i slušao o katedrali, Ribnjaku, Štrosu, kuli Lotršćak… Na svakom mjestu gdje se moglo ubaciti nešto zanimljivo o gradu, vaša virtualna vodičica rekla bi vam ponešto o tome.

Koncept koji mi je do tada bio totalno nepoznat pokazao se kao fenomenalna zamjena za muziku koja mi inače trešti u slušalicama i uobičajeni trening pretvorio u potpuno novo iskustvo – razgledavanje grada uz laganih 6 po kilometru.

Kada je tura završila, u maniri pravog zahvalnog prijatelja i trkačkog kolege, prvo sam SightRunovcima nabrojao što bih sve volio vidjeti u budućim verzijama, što su oni vrlo strpljivo saslušali. Znam koliko su truda uložili u izradu aplikacije, ali trkači su nezahvalna sorta. Uvijek imamo neki prigovor na nešto. Zašto sada praviti izuzetak?

Šalu na stranu. Skidam kapu momcima i djevojkama koji su unatoč svim problemima napravili jedan odličan proizvod. Ako sve bude išlo po planu, aplikacija će s vremenom postajati samo bolja i bogatija, s turama za koje niste znali da postoje i informacijama koje možda nikada niste uhvatili na satovima povijesti.

Sve vas koji ste preživjeli do kraja ovog teksta pozivam da isprobate SightRun aplikaciju. Preuzmite ju za android i iOS uređaje. Svakako javite dojmove autorima na njihovoj Facebook stranici – vrlo su dragi i odlično primaju kritike.

Meni su obećali da će me, ako budu zadovoljni ovim tekstom, napokon pustiti iz tamnice kod Kamenitih vrata.

Budimo realni – da nema njih i njihove aplikacije, ne bih ni znao da ona postoji.

Siniša Mareković