Pitanje može li traka za trčanje u teretani zamijeniti pravi trkački trening ostaje jedno od najčešće postavljanih pitanja od strane trkača početnika, ali i onih koji se trčanjem bave već duže vrijeme.

Odgovor je očekivan – i da i ne.

Činjenica je da je trčanje na traci lakše nego “pravo” trčanje jer imate traku koja vam pomaže u držanju tempa i, umjesto da vi gurate svoju težinu naprijed kao u pravom trčanju, ona gura vašu nogu prema unatrag i time vam olakšava korak. Nadalje, traka je za razliku od asfalta ili makadama, puno mekanija i pruža puno manje opterećenje na zglobove prilikom doskoka. Iz tih razloga trkačima se ponekad zna učiniti da mogu držati puno bolji tempo na traci nego što to mogu na uobičajenom treningu.

S druge strane, traka omogućuje vrlo praktično mijenjanje brzine i time vas na neki način tjera da svoje brže dionice stvarno i trčite brže jer, eto, morate držati korak s trakom da ne bi završili katapultirani na drugoj strani dvorane. Uzevši to u obzir, traka za trčanje može biti itekako korisno pomagalo pri intervalnim treninzima kada ne možete (ili ne znate) samo držati zadani tempo.

Dakle, zaključak je jasan – traka za trčanje nije isto što i pravi trkački trening ali pruža adekvatnu zamjenu kada iz nekog razloga niste u mogućnosti odraditi trening na otvorenom.

Čak bi se usudili reći da bi kombinacija nekoliko vanjskih i jedan ili dva treninga u zatvorenom bili idealna kombinacija za odrađivanje kvalitetnog treninga koji bi pokrio više grupa mišića i povoljno utjecao na vašu izdržljivost i brzinu.