Za utrku na duge staze treba biti pripremljen i fizički i psihički, zbog čega greške u trenažnom procesu treba svesti na minimum. Kako se bez većih posljedica pripremiti za Noćni maraton, saznajte u nastavku teksta.

Tajna za usavršavanje trčanja na duge staze jest ta da ostanete jednostavni i izbjegnete sljedeće najčešće pogreške.

Prvo i osnovno, obratite pozornost na količinu i tempo vaših treninga – nisu bez razloga mudrost i umjerenost naše najveće vrline. Važno je poznavati vlastite granice i kontrolirati brzinu trčanja jer u suprotnom možemo doživjeti ozbiljne posljedice burn-outa. Uhvatiti se u igru brojki stvarno je jednostavno i zato je nužno da se ne forsirate. Uzimanje puno uzastopnih dugih treninga, vjerujući kako morate istrčati „utrku prije utrke“, može imati teške posljedice za naš daljnji trenažni proces i voljni moment.

Ganjanje kilometraže često nije poželjno, pogotovo u situaciji kada ju niste kadri istrčati zbog raznih fizičkih prepreka. Prihvatiti situaciju takvu kakva jest, ponekad je najbolje što možete učiniti kako bi spriječili daljnje posljedice.

Također, trebate pripaziti na unos šećera. Vaše tijelo može uzeti samo određeni udio energije u obliku šećera, a nadilaženje tog udjela može uzrokovati mučninu. Za razliku od šećera, voda svakako jest vaš najbolji prijatelj s kojim uvijek trebate ići na trčanje. Ako vam voda nije dovoljno društvo, za trening partnere uvijek odaberite one koji trče jednakim tempom. Nema ništa goreg od prebrzog ili presporog partnera koji nas može koštati dobre pripremljenosti.