Trkačka prehrana nije važna samo za održavanje zdravlja, već i za održavanje vrhunske izvedbe. Ovdje ćemo vam predstaviti neke od najboljih namirnica koje mogu pomoći svakom trkaču za postizanje najvećih ciljeva uz pravilnu i zdravu prehranu.

Za one kojima je dosadila tjestenina, quinoa (kvinoja) je zaista ukusna i zdrava alternativa. Ako još niste upoznati s ovom namirnicom, trebate znati da osim što je prepuna ugljikohidratima, ona je također vrlo bogata proteinima. Kuhanje quinoe je slično kuhanju riže, a ta namirnica je izvrstan prilog uz ribu ili piletinu. Također možete ju jesti hladnu uz salatu.

Osim nepoznate quinoe postoje i druge, dobro poznate namirnice, koje nam mogu pomoći pri trčanju. Na primjer jaja, čije aminokiseline pomažu u oporavku mišića, banane kao nepresušan izvor ugljikohidrata i kalija, ili mrkvi koje su izvrstan izvor vitamina A.

Losos je pak neizostavni izvor proteina i omega-3 masti, bitnih za razvoj i funkcioniranje mozga, ali i prevenciju bolesti srca i visokog krvnog tlaka. No, da se ne vežete samo uz naše prijedloge, ovdje možete pronaći još zanimljivih savjeta kako ostvariti uravnoteženu i pravilnu trkačku prehranu.