Da se ne zavaravamo – svi volimo spavati. Čak i oni koji imaju problema sa spavanjem, željeli bi spavati, tako ovdje zapravo iznimke i nema.

Ono što nas interesira na ovim stranicama jest koliko spavanje utječe na naše performans na utrkama pa da vidimo što struka kaže po tom pitanju.

„Spavajte jednu minutu više po noći / milji (iliti po naški – 1,6 km), za svaku milju tjedno koju trčite.“ – kaže doktor David Claman sa sveučilišta u Kaliforniji. Prevedeno u lako razumljive brojke to bi značilo da trebate pola sata svake noći više ako radite oko 46 kilometara u tjednu (preračunavamo vam iz milja, zato takve brojke).

Naravno, kao i dosta slučajeva, ovo je lakše reći nego učiniti – navečer krenemo gledati neku dobru seriju na Netflixu i umjesto u 23h, legnemo u 3 ujutro i onda tako ukrug dok se totalno ne iscrpimo i/ili odgledamo zadnju sezonu do kraja (i onda nađemo novu).

Spavanje ne treba zanemarivati i iskreno vam preporučamo da si dodate koju minutu više odmora kada krenete s pripremama… a ako ništa drugo, barem dan prije trke omogućite vašem tijelu malo predaha i nemojte večer prije starta s prijateljima zalomiti do sitnih noćnih sati.

Bit će vremena za slavlje nakon ulaska u cilj.