Englezi kažu – the longer the race, the slower your pace, a mi bi to odokativno preveli – što je duža trka, nek’ vam bude manja frka.

I da, slažemo se da naš prijevod nije ni približno tako moćan kao stranjski, ali shvatili ste poantu koja se lijepo nadovezuje na prethodno pravilo o tempu na treninzima dužine.

Ima dosta tablica na internetu koje vam mogu pružiti prilično točne informacije koji vam treba biti tempo na nekoj od dugih utrka, ovisno o vašem rezultatu na 5 ili 10 km. Apsolutno je logično da ne možete držati isti tempo na 100 milja Istre kao što ste ga držali na petici u kvartu, ali, ne biste povjerovali, mnogi toga prestanu biti svjesni kada opali startni pištolj i navale na 150 kilometarsku utrku kao da je cilj iza ćoška.

Najbolji sistem za odrediti gdje ste i po pitanju forme jest da napravite nekoliko test utrka prije nego se zaputite na onu za koju ste se spremali. Na tim probnim natjecanjima isprobavajte tempo, hranu, ponašanje na početku, sredini i kraju utrke i sami procijeniti koliko vrijedite – možda vam paše negativni split, odnosno bolje vrijeme u drugoj polovici utrke, a možda ste tip koji većinu sebe uglavi u prvu polovicu. Mi to ne znamo, ali vi ćete znati brzo nakon ulaska u cilj jedne takve utrke.

Drugim riječima – ako ste ušetali ili utrčali u cilj, dobro je. Ako su vas frendovi skupili na pola staze i nosili do cilja – nešto radite krivo.